top of page
  • Foto van schrijverMe&We

Ik ga op reis en neem mee...humor!


* Humor bevrijdt ons uit de greep van onze gedachten *Tijdens je reis in dit leven is het zo waardevol om dat goedlachse stukje van jezelf niet te vergeten. Neem een grote lading humor mee in je levensrugzak en gebruik er regelmatig wat van.


Ik zou nu meteen een lach op je gezicht willen toveren omdat lachen zoveel goeds doet met ons als mens. Kost het jou moeite om te lachen of stuur jij jouw mondhoeken snel de lucht in?* Lachen is gezond en vergroot je geluksgevoel *


Deze cartoondame investeerde in een knuffelmeter. Misschien interessant om iets vergelijkbaars te doen met humor...In deze blog krijg je een antwoord op de volgende vragen:


1. Wat zijn de voordelen van humor in mijn leven?

2. Wat is humor (niet)?

3. Hoe kan ik mijn gevoel voor humor laten groeien?

4. Wat kan humor betekenen in relaties?

5. Wat kan ik doen wanneer de spanning hoog oploopt tijdens een conflict?1. Wat zijn de voordelen van humor in mijn leven?


Hou je klaar voor een stroom aan voordelen waarvan je kan genieten wanneer je jouw humorpet opzet. Daar gaan we!


* Alweer de slappe lach samen… Je zou bijna beginnen twijfelen of wij wel een serieuze relatie hebben?! *


Humor voorkomt dat je jezelf of anderen te serieus neemt. Je kan anderen ermee besmetten en mensen blij maken. Humor houdt je ook een spiegel voor. Door humor te gebruiken geef je anderen een inkijk in de manier waarop jij met zaken omgaat en hoe je relativeert. Het helpt je om niet te zwaar te tillen aan dingen en om tegenslagen aan te pakken.


* Lach en voel dat je iets kan accepteren wat eerst niet lukte *


Ben je overtuigd? Grijp je kans en vlieg meteen in jouw humor-modus. Probeer tijdens een volgende gesprek met iemand bewust die humor boven te halen. Waarom? Als je kiest voor een levensreis inclusief humor, dan krijg je ook nog deze voordelen op je bord:


- Humor zorgt voor minder stress en een betere gezondheid

- Dankzij humor kan je creatiever omgaan met conflicten

- Humor maakt je (nog) aantrekkelijker en vrolijk


Wat een fantastisch (gratis) aanbod in ons leven, toch? Het is wel belangrijk om jouw humor met tact te gebruiken en alert te zijn voor de manier waarop je humor bij anderen overkomt.2. Wat is humor (niet)?


Humor is meer dan grapjes maken. Het is een levenshouding waarin jij kiest hoe je humor erin verweeft en hoe je er mee omgaat. Humor is heel persoonlijk en hangt af van je geslacht, leeftijd, karakter, levenservaringen,…


Je kan jezelf en anderen die mooie lach bezorgen, maar je kan ook iemand kwetsen, ook al is dat niet je bedoeling. Blijf ver weg van sarcasme, harde opmerkingen en spot en lach mensen niet uit, want dit kan een blijvend negatief effect veroorzaken op iemand zijn leven.


Probeer wat jij zo grappig vindt om te vormen naar een grap die bijdraagt aan het geluk van jullie beiden. Gebruik je humor dus met vaardigheid en respect.3. Hoe kan ik mijn gevoel voor humor laten groeien?


Ben jij van nature heel grappig of kan je nog wel wat tips gebruiken? Je hoeft geen vijf jaar naar de lachschool te gaan om dit te leren! Deze tips zijn al een begin om jezelf of anderen nog meer naar jou te laten lachen:


- Lach eens om jezelf wanneer er iets (kleins) tegenzit. Humor helpt je te relativeren.

* Houd kleine dingen klein *


- Gebruik je kinderlijke ondeugendheid en houd iemand eens (onschuldig) voor de gek.

- Stap in een bepaald personage en verander je mimiek, stem, lichaamstaal, tempo,…

- Doe eens het tegenovergestelde van wat je in een situatie normaal zou doen.

- Probeer iets onverwachts te zeggen wat verrassend overkomt.

- Ga mee in de grap van de ander. Vergeet niet eerst goed te lachen om de grap en bouw er dan verder op. Wie weet waar jullie eindigen?


Houd je nog rekening met de volgende zaken? Dan ben je binnenkort een volleerde humorist.


- Niet iedereen is in dezelfde humormodus op hetzelfde tijdstip.

- Niet iedereen begrijpt jouw humor. Begrijp je?

- Als je humor niet aanslaat, vraag dan aan de ander wat die wel grappig gevonden zou hebben. Zo leer je elkaars humor beter kennen.
4. Wat kan humor betekenen in relaties?


* Houd de kracht van humor niet alleen voor jezelf. Laat anderen er ook van proeven *


Mensen appreciëren de kracht van humor in hun relaties. Plezier maken en samen lachen is zelfs een bepalende factor bij de partnerkeuze. Wat daarachter ligt is dat levenslustige mensen die vrolijk en positief zijn creatiever omgaan met tegenslagen en moeilijke situaties. En dat kan goed van pas komen in een relatie.


Twijfel je nog om humor meer toe te passen in jouw leven? Zet je dan schrap voor nog meer voordelen die humor biedt voor je relatie:

- Humor versterkt jullie band en draagt bij aan een grotere tevredenheid over de relatie.

- Humor stabiliseert de relatie tijdens ruzies.

- Humor doorbreekt de spanning en de strijd om macht.

- Humor geeft je de kans om creatieve oplossingen te bedenken en biedt nieuwe inzichten.


TIP: Verzin jullie eigen “relatiegrapje” en gebruik het zoveel mogelijk. Zo wordt humor een deel van jullie relatie.


“I love you”, “love you too”, “love you three”,…


Erger je je soms aan je partner die het licht voor de zoveelste keer aanlaat of het dopje van de tandpasta er niet terug opdraait? Je kan kleine probleempjes in partnerrelaties oplossen met humor. Hou het daarbij wel spontaan en laat geen ergernis doorklinken. Als het je enorm ergert, kan je dit beter duidelijk en respectvol naar je partner communiceren. Zie daarvoor mijn blog over Verbindende communicatie.


TIP: Gebruik humor niet om iets te omzeilen of gevoelens niet toe te laten. Dat creëert verwarring en wantrouwen bij de ander.


Naast kleine ergernissen, kan jullie iets overkomen wat een grote impact heeft op jullie leven zoals ernstig ziek worden, ontslagen worden, iemand verliezen,… Humor kan dan net hetgeen zijn dat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je niet ten onder gaat aan het verdriet. Een mooi voorbeeld van hoe humor kan ingezet worden in tragische omstandigheden is de film “La vita è bella”. De hoofdrolspeler kan via humor het leven in een concentratiekamp draaglijk maken voor zichzelf en zijn zoontje.

5. Wat kan ik doen wanneer de spanning hoog oploopt tijdens een conflict?


Humor kan tot zijn volle recht komen wanneer je in de clinch ligt met iemand. Je kijkt dan op een andere manier naar het probleem waardoor de spanning eraf gehaald wordt. Zo kan je creatiever omgaan met het probleem.


Denk je op een bepaald moment tijdens een ruzie dat het nu genoeg geweest is? Maar lukt het je toch niet om zomaar te stoppen?


Het kan helpen om samen een teken te bedenken dat jullie kunnen inzetten om aan te geven dat je de spanning tijdens een ruzie wil doorbreken. Het is soms gemakkelijker om dit via een afgesproken teken te doen in plaats van het effectief te benoemen. Geef een knipoog of doe een bepaald teken dat aangeeft dat je even zonder te praten in de zetel gaat zitten. Of spreek af dat jullie na het teken even apart van elkaar tot rust komen.


Neem het onderwerp terug op wanneer je emoties bekoeld zijn. Je bent dan minder gespannen en eerder in staat om constructieve afspraken te maken waarin jullie je beiden kunnen vinden.


Is het jullie gelukt om de ruzie te stoppen?


Het is dan waardevol om elkaar te bedanken hiervoor. De ruzie en spanning op tijd doorbreken zorgt er immers voor dat jullie voorkomen om elkaar te kwetsen of zaken te zeggen waar je achteraf spijt van hebt. Misschien kan je je relatiegrapje inzetten om aan te geven dat je weer opnieuw wil beginnen.


* Humor opent gesloten harten *


 


Heb jij na het lezen van deze blog zin om humor nog meer te verweven in je leven? Ik ga alleszins mijn best doen om mijn harde kantjes wat bij te schaven en mijn knipoogmove trainen om aan te geven dat ik een ruzie wil doorbreken. Ik ben benieuwd hoe jij humor gebruikt in jouw leven en relaties. Laat het me weten via de reacties of via info@meandwe.be.


Wat doet dat eerste stuk in de titel van deze blog daar eigenlijk??? “Ik ga op reis en neem mee …”. Dat is nog een stuiptrekking van de onthulling van mijn toekomstige reis. Als dit chinees is voor jou en je bent benieuwd, schrijf je dan in op de nieuwsbrief om meer te weten te komen.


Nog enkele wist-je-datjes om af te sluiten:


Wist je dat vrouwen in gezelschap van vrouwen de helft minder lachen dan wanneer er een man in het gezelschap is? Dit omdat lachen een deel van haar verleidingsritueel is.


Wist je dat wanneer mannen in het midden van een ruzie “grappig” proberen te zijn, ze dat meestal niet doen om jou te irriteren, maar juist om de lucht te klaren.


265 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page