top of page
  • Foto van schrijverMe&We

Natuurlijke relaties?!

Bijgewerkt op: 8 feb. 2021

* A friend may wel be reckoned the masterpiece of nature *

Ralph Waldo EmersonWat zit er meer in onze natuur dan relaties? We zijn vanaf het prille begin in relatie…zowel met onszelf als met anderen. Relaties zijn allesomvattend. Je kan ervan houden, ze verafschuwen, erover twijfelen, ze aanbidden,... Je kan soms niet zonder, maar soms ook niet met.


Ik vergelijk relaties graag met de natuur. De natuur is prachtig: mooie kleuren, heerlijk geurende bloemen en fluitende vogeltjes. Maar de natuur doorstaat ook stormen, bomen verliezen hun bladeren en om te groeien is voeding, licht en warmte nodig. De natuur staat steeds opnieuw voor uitdagingen en verandering is een constante. Graag draag ik mijn steentje bij aan de natuur en de natuur geeft mij op haar beurt een fantastisch medicijn. In deze blog wil ik je warm maken voor het positieve effect van dit groene wondermiddel.


Stap voor stap kan je lezen hoe je jezelf en je relaties kan versterken door de deur naar buiten te openen. Wil je nog meer voordeel halen uit je natuurbeleving? Dan kan je ervoor kiezen om na elke stap oefeningen te doen.


STAP 1: Ontdek jouw ware natuur

STAP 2: Verruim je blik

STAP 3: Elkaar bewonderen

STAP 4: Op pad met elkaars verschillen

STAP 5: Luister naar de natuur én naar elkaarSTAP 1: Ontdek JOUW ware natuur

Er zijn zoveel voordelen aan bewegen in de natuur! Uiteraard is wandelen goed voor je gezondheid. Wanneer je ervoor kiest om samen op pad te gaan, is de kans groot dat je relatie ook (nog) gezonder wordt. Maar voor je met z’n tweetjes het bos opzoekt, kan je overwegen om eerst eens met jezelf op weg te gaan.

Heb je soms het gevoel dat het leven aan je voorbij gaat door alle drukte? Snak je naar tijd voor jezelf? Zijn er anderen die je zaken opleggen? Dan kan je uit het oog verliezen wat jij eigenlijk diep van binnen zo graag wil. Je negeert de natuurlijke signalen die je lichaam je geeft en blijft verder doen met wat eigenlijk niet goed voelt.

Wanneer je ervoor kiest om de buitenlucht op te zoeken en dat combineert met een dosis beweging heb je hét recept gevonden om je “ware natuur” terug te vinden. Wanneer je beweegt in het groen komen er in je hersenen dopamine, serotonine en endorfine vrij. Die stofjes geven je een geluksgevoel. Het zijn natuurlijke pijnbestrijders waardoor je stress vermindert en je terug meer kan focussen op wat jij wil. Je ervaart nog meer de rust die de natuur je biedt en kan beter voelen wat je echt wil. Trek je wandelschoenen alvast aan en maak je klaar voor de volgende oefeningen.


Ga op wandel en draai je na een tijdje om. Kijk waar je vandaan komt. Je hebt stappen genomen om hier te staan! Wat maakt dat je hier bent geraakt en waar ben je dankbaar voor?


Ga tijdens je wandeling eens stilstaan en fixeer je op iets dat jou opvalt in de natuur. Wat maakt dat je net koos voor dat stukje van de natuur?STAP 2: Verruim je blik


De natuur zit vol verrassingen en dat maakt dat je zintuigen maximaal werken. Je hoort vogels en het geruis van bladeren, je ziet verschillende kleuren, je ruikt de bosgeur, je voelt hoe de wind je gezicht streelt en hoe de zon schijnt op je huid,…


Verandering en groei zijn vanzelfsprekend in de natuur. De veranderende omgeving laat je steeds een ander beeld zien. Dat stimuleert om anders te kijken, te denken en te doen en zet aan tot accepteren.


Neem eens een pad dat je nog niet kent. Dat stimuleert verandering.


Zoek een plek met een weids uitzicht. Kijk in de verte en beeld je in dat je daar ziet wat je graag wil zoals bijvoorbeeld meer relatietijd, balans in je leven, ander werk... Maak het heel concreet en stel je voor hoe dat voelt. Fantaseer volop en droom, laat je gaan! Wat doet dat met je?
STAP 3: Elkaar bewonderen


Stel je voor dat je de voordelen van bewegen in de natuur combineert met relatietijd… Ben je klaar voor We-time in’t groen? Pak je liefste bij de hand en ga voor een ontspannen wandeling. Neem eventueel picknick mee om het nog gezelliger te maken.

Wanneer je een bankje tegenkomt of een plekje waar jullie even willen stilstaan kan je deze oefening proberen:


Denk eens terug aan jullie eerste ontmoeting. Hoe zagen die eerste verliefde momenten met elkaar eruit? Wat waren de dingen die je zo aantrekkelijk vond aan die fantastische man of vrouw die je leven binnenkwam? Neem even de tijd om nog eens te mijmeren over die mooie momenten…


Terug naar het nu…


Natuurlijk bleef het niet bij die roze bril. Hier en daar doken wel wat nevenverschijnselen op naast die prachtige eigenschappen. Toch blijft het belangrijk om de bewondering voor elkaar in stand te houden. Het is zo waardevol om elkaar te blijven erkennen in je relatie. Soms hebben we de neiging om het vanzelfsprekend te vinden wat de ander doet, maar hoe mooi kan het zijn om die bewondering te blijven benoemen. Laat de bomen meegenieten van twee mensen die elkaar blij maken:


Geef elkaar een gemeend compliment en zeg wat je bewondert in je partner. Zelfs een heel klein compliment kan al wonderen doen.STAP 4: Op pad met elkaars verschillen


Ben je van plan om een belangrijk punt te bespreken met je partner en weet je dat jullie hierover verschillen in mening? Spaar dit gesprek eens voor een wandeling in het bos. Naast de voordelen die je al kent, helpt de natuur je om vlotter initiatief te nemen, beter te plannen, creatiever uit de hoek te komen en je impulsen beter te beheersen. Lichaam en geest zijn ontspannen, je voelt je meer verbonden met elkaar en je kan je beter inleven in elkaar.


Jullie wandelen dezelfde weg en bepalen samen jullie tempo. Je gaat letterlijk en figuurlijk vooruit waardoor je meer met de toekomst bezig bent en minder met het verleden. Omdat je naar dezelfde richting kijkt tijdens het wandelen is het soms gemakkelijker om dingen te delen. Je hoeft namelijk niet in elkaars ogen te kijken, het is minder confronterend en je zet elkaar zo minder onder druk. Veel mensen durven dan opener en eerlijker hun gevoelens te uiten.Kijk je toch graag nog eens in elkaars ogen of lopen jullie vast in jullie gesprek? Dan kan je een rustmoment inbouwen waarbij jullie elkaar enkele minuten zwijgend in de ogen kijken. Dit kan een intens moment worden waarbij veel gevoelens naar boven kunnen komen. Vertel elkaar daarna wat jullie hierbij voelden.STAP 5: Luister naar de natuur en naar elkaar


Wanneer je in de natuur bent en echt luistert, kan je veel horen. Ook in relaties is geduldig luisteren veel waard. Wanneer je thuis naar elkaar luistert, kan het zijn dat je snel afgeleid wordt door de hectiek van het leven.


In de natuur vind je de rust om écht te luisteren naar elkaar. Je kan je beter openstellen voor de dingen die je partner zegt. Wanneer iemand echt naar je luistert en aan je zijde staat, kan je in vertrouwen je ideeën en dromen vertellen. Je voelt je gesteund, krijgt meer vertrouwen in je plannen en nog meer zin om te groeien in hetgeen je wil bereiken.


Willen jullie de interesse in elkaar stimuleren? Bevraag elkaar dan eens over wat je bezig houdt. Hier zijn een aantal vragen die je aan je partner kan stellen tijdens jullie wandeling:

- Wat houdt jou momenteel bezig?

- Waar droom je van?

- Stel dat je morgen wakker wordt en er een wonder gebeurd is waardoor jouw droom is uitgekomen. Wat zou dan het eerste zijn waaraan je merkt dat er iets veranderd is?

- Welke (kleine) stap zou je zelf kunnen zetten om deze droom effectief te leven?

- Wie of wat zou jou kunnen helpen om die droom te verwezenlijken? 


Heb je zin gekregen om deze stappen te zetten in de natuur? Ik hoop alvast dat je na het lezen van deze blog met plezier een gaatje maakt in je agenda om te kunnen genieten van Me-time, We-time en Talk-time in het groen. Ik hoop jou te kunnen besmetten met de wandelmicrobe. Ik wens je veel Vitamine N(atuur) toe. Die is trouwens vrij verkrijgbaar. 😉


PS: Haal je bij regenweer zelfs je paraplu boven om je wandeltijd niet te missen? Heb jij een speciale band met de natuur die je wil delen? Wil jij jouw natuurbelevingen vastleggen op foto? Laat het me zeker weten op info@meandwe.be of doe mee aan de natuurchallenge die binnenkort van start gaat op de Facebookpagina.


PSS: Zin in een vakantie waarbij je je verhaal kan delen in de natuur? Check www.meandwe.be.Maak tijd voor jouw tijd!


Mieke* Wanneer water geen pad kan vinden, maakt het een nieuw pad. Gelukkig bestaan mensen grotendeels uit water *32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page