top of page
  • Foto van schrijverMe&We

Positief met je liefIk heb het geluk om opgegroeid te zijn met een positieve kijk op het leven. Natuurlijk werd ik als klein Mieke ook wel eens overheerst door negatieve gedachten, maar ik heb veel kunnen genieten van mooie momenten en ik besef nu dat dat een groot cadeau is.


Ik ben me pas echt bewust geworden van de kracht van positiviteit toen ik maandenlang met een negatief gevoel rondliep op het werk. Toen dit gevoel ook zijn effect had op andere vlakken in mijn leven besefte ik dat het zo niet verder kon. Ik wilde mijn negatieve gevoel inruilen voor positieve vibes en deed dat door op te geven wat me niet blij maakte. Het was een hele grote stap voor mij, maar de vrijheid, het geluksgevoel en de energie die dat opleverde heeft me een geweldige levensles bijgebracht. Ik kan nu sneller switchen wanneer iets in mijn leven een negatieve impact heeft en leerde dat opgeven ook positief kan zijn.


Aangezien de vrolijke kijk op mijn leven zo’n krachtig effect heeft, wijd ik graag een blog aan het thema positiviteit. En ik zou mij niet zijn als ik er nog een relatiesausje over giet… Op naar “Positief met je lief”.

  1. Iedereen positief?

  2. Positieve hersenen

  3. Zet je roze bril op!

  4. Geef positieve ervaringen aandacht


1. IEDEREEN POSITIEF? (behalve bij een Coronatest dan)


Soms wordt er druk gelegd op ons om zo gelukkig mogelijk door het leven te gaan. Zeker op sociale media lijkt het dat veel mensen constant geluk ervaren. Lees deze blog niet als een must om altijd positief of mega-gelukkig door het leven te gaan. Er liggen stenen op ons pad die zorgen voor kleine en grote kwetsuren en dat beïnvloedt de manier waarop we omgaan met situaties. Zit er niet mee in als je jouw negatieve pool eens wat meer aandacht wil geven om welke reden dan ook! Dat is menselijk...


* If you want to make beautiful music, you must play the black and the white notes together *

Richard M. Nixon

Zit “positief zijn” in de familie? Ja, voor de helft zit de mate waarin we positief zijn in onze genen. 10 % is bepaald door de omstandigheden en 40 % kan je zelf invullen. Yes, we hebben dus wel wat invloed op de positieve versie van onszelf. Natuurlijk alleen als we dat écht zelf willen. Niet omdat onze partner, vriendin, collega, werkgever, kind of ouder daarom smeekt. 😉 Kom je mee op ontdekkingstocht in je bovenkamer om te ontdekken op welke manier we die 40% kunnen invullen.2. POSITIEVE HERSENEN


Ons brein is geprogrammeerd om ons te beschermen tegen gevaar en denkt graag in problemen. Daarom kan het hard werken zijn om die positieve gedachten te installeren. Maar we zitten niet vast aan onze hersenen zoals ze er nu uitzien. Onze hersenen zijn zo gemaakt dat ze kunnen veranderen door de ervaringen die we opdoen. Alles wat we herhaaldelijk voelen, denken en willen baant zich langzaamaan een weg in onze hersenen.


Het netwerk van ons brein bestaat uit zo’n half quadrilioen verbindingen (voor de geïnteresseerden: een quadrilioen is 1000x een triljard). Dat netwerk is continu in verandering. Kan je je voorstellen hoe het eraan toegaat daarbinnen in ons hoofd?


Volgens mijn moeder speelden de woorden “zelf doen” regelmatig in mijn hoofd als kleine meid. "Dat heb ik mezelf geleerd zei ik dan...". En ik denk dat ik deze eigenschap gemeen heb met vele anderen. Mijn kinderlijk enthousiasme komt weer naar boven nu ik weet dat ik zelf kan bepalen welke verbindingen in mijn hersenen ik wil voeden. Ik wil helemaal gaan voor dat positieve netwerk in mijn bovenkamer.


Doe je met me mee? Als we met ons allen aan de slag gaan, dan wordt de wereld weer een stukje mooier. Wat gaat dat geven binnen tien jaar als we die positieve verbindingen in onze hersenen keihard hebben laten inslijten? 😉


Tijd om te oefenen?


Laten we een metafoor gebruiken. Kijk eens naar je brein als een tuin. Je ziet bloemen én onkruid. Vervolgens heb je enkele keuzes (of combinaties ervan):


1. Je ziet het voor je en bent je er bewust van. Je accepteert dat beeld zonder verandering te willen.


2. Wanneer het onkruid begint te woekeren, kan je ervoor kiezen het onkruid te wieden. Je gaat dan het negatieve verminderen.


3. Je kan de keuze maken om nog meer bloemen te gaan planten. Je gaat meer positiviteit creëren.


Hoe zie jij het?


Wanneer je je bewust wordt van de negatieve gedachten, kan je ze proberen te vervangen door positieve. Je hoeft de negatieve gevoelens echter niet te onderdrukken. Erken ze en laat ze (langzaamaan) los. Na een tijdje gaan je hersenen gemakkelijker die positieve verbindingen leggen en kan je positiviteit steeds beter toelaten.3. ZET JE ROZE BRIL OP!

Net zoals de hersenen een grote rol spelen in de mate waarin je positiviteit toelaat, spelen ze ook een rol wanneer we verliefd worden. Meestal voel je je in het prille begin van je relatie sterk aangetrokken door je partner en zie je alleen positieve kanten. Je waardeert elkaar volop, gooit met complimentjes en erkenning geven is part of life. Voelt goed…! Maar wanneer je je roze brilletje meer en meer op het nachtkastje laat liggen, kan het goed zijn dat je meer gaat focussen op de negatieve kanten.


Hoe komt dat?


Je geraakt vertrouwd met elkaar en dat zorg ervoor dat je je meer laat gaan. Je hebt meer kans om je te storen aan elkaars gedrag en gewoonten. Je partner krijgt naast jouw geweldige eigenschappen dus ook te maken met enkele andere uitgesproken kwaliteiten van je. 😉 Je wordt meer en meer bevestigd in elkaars verschillen en de negativiteit tussen jullie kan groeien.


Goed nieuws! Je kan werken aan de liefde voor jezelf en elkaar op veel verschillende vlakken. Eén daarvan is het installeren van meer positiviteit in je brein. Enkele tips:


TIP: Zet regelmatig dat roze brilletje terug op en vertel wat je positief vindt aan de ander.


TIP: Als je zegt “Ik hou van jou”, vertel dan ook waarom precies


Omdat we al zoveel moois hebben meegemaakt

Omdat je me gisteren een compliment gaf over mijn kledij

Omdat je ook van me houdt als ik in een moeilijke periode zit

Omdat je zo gedreven bent

Omdat je zware dingen voor mij opheft

Omdat je heerlijk kookt

...


Positief zijn is aanstekelijk! De kans bestaat dat je partner gaat meedoen en jullie elkaar meer kunnen waarderen en blij maken. Als je dit regelmatig doet, dan worden de kleine bospaadjes in je hersenen snelwegen en komt er weer meer positiviteit in het (relatie)spel.GEEF POSITIEVE ERVARINGEN AANDACHT


Deze oefening kan je doen om nog bewuster te worden van de positiviteit rondom je. Kies voor de aanleg van positieve snelwegen in jouw hersenen.


Soms lijken de positieve dingen rondom ons vanzelfsprekend en merk je ze niet op. Probeer je er bewust van te worden door regelmatig na te denken over wat op dat moment positief is. Als een positieve gedachte of ervaring door je heen gaat, grijp ze dan vast en blijf enkele minuten stilstaan bij hoe goed het voelt. Geniet heel bewust van het ontspannen gevoel en laat nog meer positieve gedachten binnenstromen. Stel eventueel een alarm in op je smartphone om herinnerd te worden aan de oefening.


* Misschien is niet elke dag goed, maar er is wel iets goeds in elke dag *


 

Heb jij nog tips om die positieve vibes te boosten? Laat ze zeker weten via de Facebookpagina “Het Wielenhuisje” of info@meandwe.be.


Wil je graag een vakantie beleven waarin je volop positiviTIJD kan ervaren? Check www.meandwe.be voor een unieke belevenis in het Wielenhuisje.

Maak tijd voor jouw tijd

Mieke

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page