top of page
  • Foto van schrijverMe&We

Horen, zien en zwijgenLaatst zat ik in Oostende in een reuzenrad en het rad vertelde me een verhaal. Ik kreeg een hoofdtelefoon en een verrekijker en kon twintig minuten genieten. Ik zag de wereld vanuit verschillende ooghoeken en hoorde geluiden die ik anders niet vlug zou opmerken. Soms stonden we stil, dan draaiden we weer in het rond. Doorheen het verhaal werd ik gewezen op de wereld die soms zo verschillend en andere keren zo gelijk is aan mijn wereld.


Vanuit mijn plekje was ik de wereld in stilte aan het bewonderen. En ik nam me voor om dit fijne gevoel ook te beleven tijdens een gesprek met mijn partner. Open staan voor zijn wereld en de tijd nemen om écht te luisteren. Bij zijn verhaal en waarheid blijven en hem met volle aandacht zien. Missie geslaagd! Ik gaf blijkbaar een groot cadeau door mijn ervaring in het rad verder te zetten in een gesprek. Zelf kreeg ik ook een cadeau, want hij stelde die avond voor om ons gesprek verder te zetten. En als ik iets graag doe is het in gesprek gaan over wat ons bezighoudt, hoe we dat beleven en wat we nodig hebben om onze wereld vlot draaiende te houden. Love it. Dankjewel voor de inspiratie "Radman".


Graag deel ik twee korte tips die je kan inzetten wanneer je tijd maakt om naar elkaars verhaal te luisteren. En je hoeft er niet veel voor te doen. Oor en oog hebben voor elkaars woorden. That's it!

  1. Laat de stilte spreken

  2. Kijk naar elkaar


1. LAAT DE STILTE SPREKENSilence please. Zoals beloofd, je hoeft er echt niet veel voor te doen. Gewoon zwijgen en open staan voor de stilte. En liefst wel luisteren als het kan... Naar de stilte zelf of naar hetgeen je gesprekspartner zegt. Dat is zo krachtig. Ik geef je deze eenvoudige oefening mee zodat je het zelf kan ervaren.


Tel tot 7 wanneer je gesprekspartner stopt met spreken. Hij of zij heeft dan de kans om verder te gaan en zijn of haar woorden extra te verduidelijken of aan te vullen. Dat zorgt voor rust en ontlading tijdens het gesprek.


Wanneer de stilte langer duurt, kan je samenvatten wat de ander je net vertelde en checken of je het goed begrepen hebt. Concentreer je daarna weer op wat je gesprekspartner zegt en leef je verder in in zijn of haar wereld.


Geniet van de rust die stilte brengt in een gesprek.2. KIJK NAAR ELKAARWanneer je oren volleerd zijn en je veel stiltes hebt kunnen laten vallen, kan je je ogen eens de kost geven. Houd elkaar tijdens een gesprek goed in de gaten. Een lichaam vertelt zoveel. Wat niet uitgesproken wordt, hoopt zich binnen in je lichaam op en zoekt een weg naar buiten.


Wil je oog hebben voor de ander en hem of haar écht zien? Probeer dan deze tip.


Neem de proef op de som en concentreer je op de non-verbale communicatie tijdens jullie gesprek. Zie je knipperende ogen, friemelen aan haren, rode vlekken in de nek, naar boven of onder kijken, zuchten, schuiven op de stoel, gekruiste armen, een verdwaalde blik, hangende schouders,...? Kijk naar je gesprekspartner, benoem kort wat je ziet zonder een oordeel uit te spreken en laat dan een stilte. Jaja, alweer zwijgen…😉


“Ik zie dat je zucht.” Stilte.


Als je de ander op deze manier benadert, kan hij in alle veiligheid zijn of haar verhaal delen. Jij ziet en hoort immers wat belangrijk is voor hem of haar en geeft ruimte waardoor de ander zich kwetsbaar durft op te stellen.Graag hoor ik jouw ervaringen of aanvullingen in de reacties of op info@meandwe.be. See you...

 


Een vakantie met een verhaal gaat samen met leuke plekken voor liefdevolle gesprekken. Een gesprek in het gezellige Wielenhuisje, in de tuin, tijdens een wandeling in de natuur of in de praktijkruimte van Me&We? Keuze genoeg! Graag luisteren we naar jouw verhaal. 😊


Wist je al dat Me&We ook Relatievakanties aanbiedt? Vul je koffer met meer liefde, plezier, verbinding en intimiteit. Zeg “Ja” tegen elkaar en zet je levensreis verder inclusief de Me-time en We-time die je verdient. Lees er alles over op www.meandwe.be/relatievakantie.


Maak tijd voor jezelf en elkaar

Mieke

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page