• Me&We

Moet dat echt?

Fijn dat je mijn blog leest! En hopelijk doe je dat omdat je het zelf graag wil. Ik wil het in deze blog namelijk hebben over de manier waarop je "moeten" kan omzetten in "willen".


Heb je soms de indruk dat je teveel moet? Ik moet de kinderen nog gaan halen, ik moet een deadline op het werk halen, ik moet vanavond nog naar mijn ouders, ik moet mijn zakenpartner nog mailen, ik moet eten koken, ik moet veranderen, afvallen, geduldiger zijn,… Misschien kosten die dingen je veel energie in plaats van dat ze je energie geven?


Het woord “moeten” verschijnt ook in mijn vocabulaire. Als ik me hier bewust van ben, probeer ik me de vraag te stellen van wie ik die dingen eigenlijk moet? Het antwoord is dan meestal “Van mezelf”. Dan weet ik weer dat ik even “wil” stilstaan bij die verplichtingen die mijn hoofd zijn binnengeslopen.


We konden het zo goed als baby…helemaal in het moment leven. Puur en onbevooroordeeld. En toen werden we ouder en kwam die levenservaring roet in het eten strooien. Verschillende gedachten, verwachtingen en angsten staken de kop op en we ontmoetten het stress-beestje. Wat zijn de gevolgen van teveel te moeten of anders gezegd “stress hebben”? We beginnen positief. Korte periodes van stress zorgen ervoor dat je het beste uit jezelf kan halen. Als je lichaam echter langdurig stress ervaart, zijn er schadelijke gevolgen. Er komt dan teveel cortisol en adrenaline in je lichaam en dat krijgt je lichaam niet verwerkt. Daardoor blijf je gespannen en kunnen je bijnieren uitgeput geraken waardoor je heel moe wordt en uiteindelijk opgebrand geraakt. Oef, dit is wel zware kost… Het zet mij in ieder geval wel aan om “moeten” met plezier uit mijn leven te bannen of ten minste na te denken over welke dingen ik graag wil in mijn leven.


“Ik moet morgen mijn werk af hebben om 15u” of “Ik wil morgen stoppen met werken om 15u omdat ik samen met mijn vriendin op uitstap ga en daar veel energie uithaal.”


Als je iets moet, zet je jezelf vast. Het is dan een verplichting waarbij je verder geen keuze meer hebt. De tweede zin in het voorbeeld hierboven klinkt voor mij heel anders. Het geeft me meer ruimte en energie. Als je kiest om verder te lezen, ontdek je nog andere tips om anders om te gaan met "moeten". Ga je mee op zoek naar vrijheid en wil je ook dat eisende stemmetje in je hoofd vaarwel zeggen?


Stel jezelf dan deze vragen en ontdek wat er overblijft van jouw "moeten-lijstje":


1. Moet ik het echt? Waarom moet het? Van wie moet het?