top of page
  • Foto van schrijverMe&We

Moet dat echt?

Fijn dat je mijn blog leest! En hopelijk doe je dat omdat je het zelf graag wil. Ik wil het in deze blog namelijk hebben over de manier waarop je "moeten" kan omzetten in "willen".


Heb je soms de indruk dat je teveel moet? Ik moet de kinderen nog gaan halen, ik moet een deadline op het werk halen, ik moet vanavond nog naar mijn ouders, ik moet mijn zakenpartner nog mailen, ik moet eten koken, ik moet veranderen, afvallen, geduldiger zijn,… Misschien kosten die dingen je veel energie in plaats van dat ze je energie geven?


Het woord “moeten” verschijnt ook in mijn vocabulaire. Als ik me hier bewust van ben, probeer ik me de vraag te stellen van wie ik die dingen eigenlijk moet? Het antwoord is dan meestal “Van mezelf”. Dan weet ik weer dat ik even “wil” stilstaan bij die verplichtingen die mijn hoofd zijn binnengeslopen.


We konden het zo goed als baby…helemaal in het moment leven. Puur en onbevooroordeeld. En toen werden we ouder en kwam die levenservaring roet in het eten strooien. Verschillende gedachten, verwachtingen en angsten staken de kop op en we ontmoetten het stress-beestje. Wat zijn de gevolgen van teveel te moeten of anders gezegd “stress hebben”? We beginnen positief. Korte periodes van stress zorgen ervoor dat je het beste uit jezelf kan halen. Als je lichaam echter langdurig stress ervaart, zijn er schadelijke gevolgen. Er komt dan teveel cortisol en adrenaline in je lichaam en dat krijgt je lichaam niet verwerkt. Daardoor blijf je gespannen en kunnen je bijnieren uitgeput geraken waardoor je heel moe wordt en uiteindelijk opgebrand geraakt. Oef, dit is wel zware kost… Het zet mij in ieder geval wel aan om “moeten” met plezier uit mijn leven te bannen of ten minste na te denken over welke dingen ik graag wil in mijn leven.


“Ik moet morgen mijn werk af hebben om 15u” of “Ik wil morgen stoppen met werken om 15u omdat ik samen met mijn vriendin op uitstap ga en daar veel energie uithaal.”


Als je iets moet, zet je jezelf vast. Het is dan een verplichting waarbij je verder geen keuze meer hebt. De tweede zin in het voorbeeld hierboven klinkt voor mij heel anders. Het geeft me meer ruimte en energie. Als je kiest om verder te lezen, ontdek je nog andere tips om anders om te gaan met "moeten". Ga je mee op zoek naar vrijheid en wil je ook dat eisende stemmetje in je hoofd vaarwel zeggen?


Stel jezelf dan deze vragen en ontdek wat er overblijft van jouw "moeten-lijstje":


1. Moet ik het echt? Waarom moet het? Van wie moet het?

Ben je veeleisend? Is er een stemmetje in je hoofd dat je het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent? Wees je bewust van die stem en kies er zelf voor op welke manier je antwoordt.


“Ik moet vanavond mijn opdracht afmaken”. "Ik moet gelukkig en blij zijn". "Ik moet een goede collega zijn."


Zijn er bij jou vandaag ook al zo'n gedachten door je hoofd gegaan van dingen die moeten van jezelf? Ja? Dan kan je nu de leiding nemen en kiezen wat je met die gedachten doet. Train jezelf om het woord “moeten” te horen in je hoofd én in gesprekken zodat je er bewust van wordt en ermee aan de slag kan gaan (zie volgende tips).


Misschien is het niet je eigen moeten? Heb je het idee dat anderen dingen van je verwachten? Is het het “moeten” van je ouders, je baas, van de maatschappij, je sociale netwerk of een bepaalde norm waaraan je moet voldoen? Als je sociale netwerk prestige en geldingsdrang bevordert, kan dat van invloed zijn op de keuzes die je maakt. Als het normaal is in jouw familie dat je altijd bezig bent, kan je in de val trappen om hierin mee te gaan. Of werd je vroeger meegegeven dat je altijd beter kon? Dan is de kans groot dat je overbelast raakt omdat je altijd streeft naar beter. Je mag gewoon een mens zijn inclusief schaduwkanten zoals iedereen. Je hoeft niet aan alles te voldoen en het leven hoeft niet perfect te zijn. Als je wacht met gelukkig zijn tot je perfect bent, mis je veel. Denk eens na welke verplichtingen je kan schrappen of veranderen.2. Moet ik het of wil ik het?

Moet je al die zaken doen die op je lijstje staan of wil je ze doen? Als je perfectionistische trekjes hebt, dan kan je eerder het gevoel krijgen dat je veel moet omdat je de zaken tot in de puntjes wil afwerken. Als je niet zo assertief bent en moeilijk neen kan zeggen kan je jezelf teveel opleggen. Wil je te weten komen of je ergens echt energie in wil steken? Probeer dan het woord “moeten” eens te vervangen door “willen”. Als je er een reden achter zet, werkt het nog beter.


“Ik wil gaan voor deze prestatie omdat het me een job gaat opleveren waarbij ik voldoende uitdaging ervaar.” of “Ik wil vanavond dit gesprek met mijn partner aangaan omdat ik dan kan zeggen wat me op het hart ligt en ik opgelucht ga zijn dat het er eindelijk uit is”.


Je bent dan gemotiveerd in plaats van verplicht en dat werkt positief op je gemoed.


3. Moet het nu? Wat gebeurt er als ik het nu niet doe?

Wat is nu echt belangrijk? Maak je niet te druk om bijzaken. Kies de zaken die er echt toe doen en richt daar je volledige aandacht op. Als je de lat hoog legt, probeer dat dan voor één, hooguit twee dingen te doen. Dan bereik je meer en kan je daar trots bij stilstaan.


Accepteer wat (nog) niet helemaal is zoals je het wil. Soms merk je dan dat er alsnog dingen positief veranderen. Er komt dan een bepaalde mildheid in jezelf die nodig is om iets te kunnen veranderen. Je verliest dan geen energie aan weerstand. Je gaat op een meer ontspannen manier leven en dingen willen.


4. Wie moet het doen?

Ben jij de enige die deze taak kan volbrengen of kan je iemand anders vragen om het te doen? Vraag hulp wanneer het nodig is. Als je taken niet graag uit handen geeft, denk dan eens na of er toch een deeltaak is die je door iemand anders kan laten doen? Maak afspraken met je partner, schakel een babysit in, vraag collega’s om hulp,… dat maakt het leven lichter en geeft jou meer ruimte en rust.


We gaan even testen. Hoe leuk zou dit zijn?:


Je “moet” maandag om 6 uur opstaan om op tijd op je werk te zijn en daar heb je geen zin in? Dan kies je toch gewoon om niet te gaan en dat doe je net zolang tot je weer zin hebt om te gaan werken.


Jammer genoeg werkt het schrappen van “moeten” uit je leven niet op die manier, want de kans is heel groot dat je ontslaan wordt. Tenzij je dat graag wil, is het interessanter om stil te staan bij wat je écht wil in dit leven en op basis daarvan keuzes te maken. In de nieuwsbrief van oktober 2020 lees je hier meer over.


Check www.meandwe.be, schrijf je in en ontvang tips over de relatie met jezelf en anderen. Bovendien kom je meer te weten over thema's zoals communicatie en conflicten.


Als je de nieuwsbrief gemist hebt, stuur me dan een mailtje op info@meandwe.be met "Wat wil ik echt" in het onderwerp. Zet je schrap, want je gaat jezelf in enkele minuten tijd zien transformeren van jezelf als kind tot je oudere ik die advies geeft over je huidige zelf.


39 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Piekeren

1 Comment


martineschrijvers2
martineschrijvers2
Oct 05, 2020

Hey Mieke, knap geschreven en heel verrijkend om hier eens bij stil te staan 👍

Like
bottom of page