Piekeren
Vandaag begon ik uit het niets te piekeren en ik kon er maar niet mee stoppen. Heb je dat soms ook? Bij mij leidde het tot nergens en achteraf bekeken dacht ik "Wat een tijdverspilling".
Op Radio 1 kwam ik een interview tegen over "piekeren" met Filip Raes, klinisch psycholoog en gedragstherapeut.
Ik hoorde een interessant stappenplan en dat deel ik graag met mijn mede-piekeraars:
✅ Merk op dat je piekert. Dit is al een uitdaging, maar je kan jezelf erin oefenen. Ga dan vooral niet in gevecht met jezelf, maar duw het ook niet helemaal weg. Laat het er gewoon zijn.
✅ Overgaan tot actie. Vraag jezelf af of je piekert over iets wat je kan oplossen? En hoe kan je dan zo snel mogelijk actie nemen om er iets aan te doen? Of denk na wanneer je er effectief aan kan beginnen.
Het kan ook zijn dat je piekert over een onderwerp waar je (hoogstwaarschijnlijk) niets aan kan doen zoals de verkiezingen in een ander land. Realiseer je dan dat je daar geen vat op hebt. Richt je aandacht op iets anders wat je waardevol vindt in je leven en waar je wel iets aan kan doen.
✅ Piekertips:
- Schrijf je gedachten of gevoelens op of benoem ze zodat het piekeren je niet gaat overspoelen. Als je denkt aan zaken die je morgen niet mag vergeten, parkeer het dan even in een notitieboekje of -app. Dan kan je het nu afsluiten en kan het tijdelijk uit je hoofd zodat je plaats hebt voor andere zaken die je vandaag wil doen. Morgen neem je je lijstje erbij en ga je ermee aan de slag.
- Installeer een piekerstoel waarbij je met jezelf afspreekt dat je op een bepaald tijdstip een kwartiertje kan gaan piekeren zoveel je wil. Pak je notitieboekje of -app erbij om te noteren wat nodig is.
- Zing eens een bepaalde gedachte van je af "ik ben zo slecht in oriëntatie". Dan haal je de negatieve kracht uit die gedachte weg. Niet al onze gedachten zijn immers waarheid en deze methode kan ook nog een lach toveren op je gezicht waardoor je het negatieve van je hersenspinsels doorbreekt.
- Piekert je vriend(in), partner, collega, kind,...volg dan hetzelfde stappenplan. Merk het op, ga over tot actie en probeer enkele tips toe te passen die hierboven beschreven staan.
"Schat, ik zie dat je piekert, heb je zin om een wandeling te maken om je gedachten wat te verzetten?"
- Als je piekert over dingen die je heel zwaar vallen zoals bijvoorbeeld ziekte of verlies en je komt er zelf of met behulp van je sociale netwerk niet uit? Neem dan geen genoegen met dit stappenplan en ga op zoek naar professionele hulp.
Wil je het interview herbeluisteren? (scroll op de website van radio 1 naar onder om de juiste link te vinden)
Wat gaat er in jouw hoofd om als je deze zin leest: "Angst is maar voor even, schuld is voor altijd"? Dit is de titel van een lied van Kommil Foo.
Dit is de volledige songtekst:
Vraag je maar niet af waarheen de wind je leidt
Angst is maar voor even
En spijt is voor altijd
Je kan niet eeuwig bang zijn
Voor het verliezen van de strijd
Angst is maar voor even
En spijt is voor altijd
Donkere wolken botsen soms
Waar een bliksem uit ontstaat
Maar laat dat je niet beletten
Dat te doen waar je voor staat
Hou je maar niet in
Stort je dapper in de strijd
Angst is maar voor even
spijt is voor altijd
Zwarte nachten
Grijs en grauw
En hoop is onbestaand
Altijd bang voor alles
Weet dan dat de kans bestaat
Dat zo naast het slechte
Ook het goeie zacht verglijdt
Angst is maar voor even
En spijt is voor altijd
en vraag je maar niet af
waarheen de wind je leidt
Angst is maar voor even
Spijt is voor altijd

Comments