top of page
  • Foto van schrijverMe&We

Top secret

Bijgewerkt op: 16 nov. 2020

Heb je een geheim?

Is er iets dat je liever niet vertelt? Ben je bang om er iemand mee te kwetsen of om zelf niet geaccepteerd te worden? Misschien spreek je er niet over uit liefde voor jezelf, je partner of een ander?

Je bent niet de enige! Veel mensen hebben grote of kleine geheimen. Schulden die je voor jezelf wil houden, een ziekte waarover je niet wil vertellen, verliefd zijn op een ander, ervaringen uit het verleden die je liever niet deelt, dingen waar je nog niet zeker van bent en (nog) niet wil delen, seksuele verlangens die je niet durft uiten, een daad waar je spijt van hebt,…


Waarom hebben we geheimen?


Als je iets verborgen houdt, is de kans groot dat je dat doet omdat je denkt dat de ander het niet zal aanvaarden. De gevolgen - die je soms al helemaal in gedachten hebt - wil je dan absoluut vermijden.

Iedereen mag zijn eigen geheimen hebben en relaties zonder geheimen zijn schaars. Iets voor jezelf houden is in bepaalde situaties veel gemakkelijker, maar op lange termijn kan het wel eens roet in het eten strooien. Want hoe langer je het geheim houdt, des te moeilijker het wordt en dat vraagt veel van je.


Wat doen geheimen met ons?


Geheimen kosten energie, want er gaat vaak angst mee gepaard. Je moet steeds onthouden wat je wel of niet vertelt hebt, je kan je schuldig voelen of je schamen en er ontstaat telkens een korte stressreactie in je lichaam. Als je dat lang doet, kan het zich uiten in irritaties, verwijten naar anderen of lichamelijke klachten omdat je lichaam dat innerlijk geworstel wil herstellen en de balans wil terugvinden.


Het kan ook zijn dat je helemaal geen last hebt van je geheim omdat je vindt dat het klopt dat je deze informatie enkel bij jou houdt. Geen probleem! Zolang je je er goed bij voelt en er geen stress komt bij de gedachte dat je geheim uitkomt kan je je geheim enkel blijven delen met jezelf.

Aan de slag met geheimen


Overweeg je om je geheim toch te delen? Wie weet haal je uit deze vragen wel inspiratie?


- Waarom houd ik dit achter?

- Kan ik het van me afschrijven in een brief (die ik niet verstuur)?

- Kan ik het wel tegen iemand anders vertellen? Iemand die echt luistert naar me en me niet veroordeelt?

- Kan ik misschien een deel ervan vrijgeven?

- Welke emoties ga ik hebben als ik het deel? Hoe kan ik daar mee omgaan?

- Welke emoties gaat de ander uiten als ik het vertel? Hoe kan ik daar op reageren?

- Wat kan er nog gebeuren als ik het vertel?

- Zijn er nog dingen die verband houden met mijn geheim waar ik bij wil stilstaan voor ik het vertel?

- Wil ik mijn geheim werkelijk met de ander delen?

- Hoe kan ik het zo formuleren dat ik de ander minder kwets of probeer te voorkomen dat de ander me niet accepteert of zelfs de relatie beëindigt? (zie mijn blog over geweldloze communicatie waarin je in vier stappen aan de ander vertelt wat je ziet, voelt, nodig hebt en wil vragen)


Ik wil je iets vertellen wat ik een tijd heb achtergehouden voor je, ik voel me daar heel onzeker en bang door vanuit de angst dat ik je zou kunnen verliezen als ik het vertel. Wil je me eerst helemaal laten uitspreken voor je reageert en dan wil ik graag op een rustige manier je vragen beantwoorden.


Misschien heb je al een negatieve ervaring met het vertellen van een geheim? Vaak barst de bom, maar het biedt ook kansen. Een geheim zal bewust of onbewust toch als een muur tussen jullie blijven staan. Als jij ervoor kiest om het te vertellen, kan je een nieuwe weg inslaan, het lucht op, je hoeft niets meer achter te houden, je mag jezelf zijn,…


Wat wanneer iemand een geheim voor jou heeft?


Ben je al eens een geheim te weten gekomen waar jij een rol in speelde? Hoorde je dat rechtstreeks van de betrokken partner, vriend(in) of familielid of kwam je het te weten via iemand anders? Of ontdekte je het door iets te vinden wat te maken had met dat geheim? Wat deed dat met jou?


Wat voel je als je een vermoeden hebt dat iemand iets achterhoudt voor je? Gaan je voelsprieten omhoog of krijg je een raar gevoel in je buik? Jouw intuïtie is dan aan het werk geslagen. Je voelt aan dat er iets niet klopt, je merkt dat aan de manier waarop de ander je iets vertelt en wat hij of zij zegt. Wat doe je dan? Ga je in de aanval, word je achterdochtig, gaat je vertrouwen in die persoon verloren of word je net nieuwsgierig, wil je er meteen alles over weten en leg je de ander op de rooster?


Enkele tips die je kan toepassen als je vermoedt dat iemand iets niet vertelt waarbij jij betrokken bent en wat belangrijk voor jou is om te weten.


- Spreek je gevoel uit en vraag of er iets is wat je partner wil vertellen.


Ik zie je zo weinig de laatste tijd, ik voel me verward daardoor en heb behoefte aan meer tijd met elkaar. Kunnen we vanavond tijd vrijmaken om hier over te spreken?


- Val de ander niet aan als het geheim verteld wordt. Laat de ander helemaal uitspreken en vraag waarom hij of zij het achterhield en wat zijn of haar drijfveer was.

- Neem tijd voor jezelf wanneer het geheim een diepe indruk nalaat en zware emoties teweeg brengt.

Je hebt me bedrogen, ik voel me woedend omdat ik trouw zijn heel waardevol vind. Ik heb nu tijd nodig om hierover na te denken en wil dit gesprek stoppen. Ik zal je laten weten wanneer ik terug in staat ben om hierover te praten.


- Pik het gesprek terug op wanneer je emoties bekoeld zijn en zeg hoe jij je erbij voelt, waar je nood aan hebt en wat je wil.

- Denk erover na of het onthulde geheim te dragen is in jouw leven en hoe je ermee kan omgaan wanneer het terug naar boven komt bij gelijkaardige situaties of linken die je legt bij deze situatie.

- Wanneer je kiest om verder te investeren in de relatie, maak dan duidelijke afspraken over de zaken waarin je eerlijkheid nodig hebt in jullie relatie.


Over afspraken “gesproken”… Ik had ook nog een afspraak met jullie over mijn geheim (wat voor mij eerder bedoeld is om jullie positief nieuwsgierig te maken). Ik beloofde jullie een tip. Ziehier de eerste tip van mijn geheimpje.


TIP 1: “Draaiende clown”.


Is het me gelukt jullie nieuwsgierig te maken??? 😉 Ik ben alvast nieuwsgierig naar hoe jij over geheimen denkt. Heb je er ervaring mee en haal je daar nog andere tips uit dan degene in de blog? Laat het me zeker weten via info@meandwe.be. Fijn dat je deze blog las!


Mieke


70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page