top of page
  • Foto van schrijverMe&We

Kan ik geven én ontvangen?Tijdens de opbouw van ons Wielenhuisje hebben we al veel mogen ontvangen. De hele familie die zich inzet en meedenkt, een creatieve tante, een buurman die ons helpt, een fantastische dame die zorgt voor heerlijk zacht beddengoed, vrienden en kennissen die paraat staan met woord en daad en ons aanmoedigen.


Fijn is het om te genieten van alles wat we ontvangen. En toch voelde ik regelmatig de drang om onmiddellijk iets terug te geven. Hoe komt dat? Het kan toch ook later of misschien wel aan iemand anders die het meer nodig heeft of in een andere vorm dan ik voor ogen heb? Of is er dan geen sprake meer van de balans van geven en ontvangen in relaties? Lees je mee verder over dit thema?
1. Ontvang ik graag?

2. Geef ik graag?

3. Wil ik iets veranderen aan de balans van geven en ontvangen?

Zowel de “ontvanger” als de “gever” bepalen de balans tussen geven en nemen.

1. ONTVANG IK GRAAG?


Een tijd geleden had ik dringend hulp nodig en een vriendelijke kennis hielp me onmiddellijk uit de nood. Ik sprong in de “geefmodus” en ging snel op zoek naar een manier waarop ik “mijn schuld kon vereffenen”. Maar de gulle gever wilde niets terug. Ik sloeg even tilt, want dit kon toch niet! Dan zou ik hem toch niet meer in de ogen kunnen kijken? Na wat geknetter in mijn bovenkamer, besefte ik dat ik gewoon “Danku” mocht zeggen en volop kon genieten van wat ik zomaar had gekregen. En zonder het te beseffen was dat het cadeau dat ik mijn kennis gaf… Ik ben hem heel dankbaar voor dit inzicht, want ik kan nu écht in alle vrijheid ontvangen.


Kan jij ontvangen of heb jij nog iets nodig om te mogen ontvangen van jezelf? Je kan even stilstaan bij volgende vragen:


- Welk voorbeeld kreeg je vroeger als kind als het ging over ontvangen?

- Kan je een situatie bedenken waarbij je ontvangen hebt? Wat voelde je toen?

- Beeld je een vriend(in), partner, collega,… in die goed in staat is om te ontvangen (van jou)? Wat zou je kunnen leren van deze persoon als het gaat over ontvangen?

- Welke kleine stap zou je zelf kunnen zetten om te kunnen ontvangen in alle vrijheid?


Geniet van de dingen die je ontvangt! Dan kan je ook genieten van wat je geeft aan anderen.
2. GEEF IK GRAAG?


Er zit een verschil in de mate waarin mensen geven en ontvangen. Iedereen heeft bepaalde overtuigingen over deze waarden en de basis hiervan ligt in ons gezin van oorsprong en de omgeving waarin we opgroeiden. Het start al als kind. Je doet er alles aan om te zorgen dat je ouders van je houden. Als je verder opgroeit wil je ook liefde voelen in andere relaties en dan kan het zijn dat je gaat geven. Soms ga je heel veel geven…Te veel misschien?


Stel dat jij hoort bij de mensen die voornamelijk geven, wat zou jij dan antwoorden op deze vragen:


- Welk voorbeeld heb je vroeger als kind gekregen als het ging over geven?

- Wanneer krijg je energie van geven en wanneer ontneemt het je energie?

- Waarom geef je?

“Ik vind het leuk om mensen blij te maken met wat ik geef”

“Ik vind het leuk als mensen me waarderen, horen of zien wanneer ik hen iets geef.”


We gaan verder op deze laatste zin waarbij mensen vooral hopen op dat sprankeltje erkenning. Mensen geven soms veel omdat ze zelf een tekort ervaren op het vlak van gewaardeerd worden. Ze werden als kind of tijdens een partnerrelatie bijvoorbeeld weinig gezien of gehoord. Het kan zijn dat ze dat tekort willen opvullen en door extreem veel te geven hopen ze die erkenning toch nog te ontvangen. Maar wat als dat toch niet lukt?Geef alleen wat je echt wil én kan geven
3. WIL IK IETS VERANDEREN AAN DE BALANS VAN GEVEN EN ONTVANGEN?


Mensen verlangen naar liefde. Zelfliefde is in eerste plaats nodig om liefde te kunnen geven én ontvangen in een relatie. Lees het e-book "Me-time" voor tips over zelfliefde. Maar wat als die langverwachte liefde niet komt en er dus vooral gegeven wordt en weinig ontvangen?


Ontvang deze vijf tips en kijk wat ze je kunnen geven 😉:


1. Wat is haalbaar voor jou om te geven? Maak je grenzen duidelijk aan de mensen rondom je. Lees de blog over verbindende communicatie om respectvol duidelijk te maken wat je graag wil.2. Wat wil je graag ontvangen? Verwacht niet van anderen dat ze dat sowieso aan je geven. Spread it out!3. Als je merkt dat het je teveel energie kost om te blijven geven, stop! Schakel anderen in en stop energie in jezelf. Doe de dingen die je graag doet en geniet van me-time. Dat geeft je de kracht om te geven met plezier.4. Wanneer je merkt dat je teveel geeft, overweeg dan deze zinnen:

o Ik wil dit niet

o Nu ben ik aan de beurt

o Daar kan ik je niet bij helpen

o Ik denk er over na en laat je iets weten wanneer ik eruit ben5. Niet alle mensen beseffen wanneer ze hun grenzen overgaan. Leef je in in degene waarvan je veel ontvangt. Vraag eens of de ander zich goed voelt bij wat hij of zij geeft en of de ander ook krijgt wat hij of zij verlangt?
Trouw zijn aan anderen is goed, zolang het niet ten koste gaat van jezelf
TIP: Geef vandaag iemand iets uit het niets. Een lach, een lief bericht, een luisterend oor,…


TIP: Probeer deze week in alle vrijheid en liefde iets te ontvangen én geniet volop.


 

Misschien heb je jezelf wel enkele minuten me-time gegeven tijdens het lezen van deze blog? Goed dat je aan jezelf denkt!


Geven en ontvangen brengt veel waarde in de relatie met jezelf en anderen. Ik probeer de balans van geven en ontvangen breder te zien dan enkel gericht op één relatie. Dat geeft me een gevoel van vrijheid en zo krijg ik de kans om oprecht te geven én te ontvangen.


Ik kijk ernaar uit om te horen hoe jij omgaat met geven en ontvangen. Laat het horen via de Facebookpagina “Het Wielenhuisje” of info@meandwe.be.


Maak tijd voor jouw tijd

Mieke

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page