top of page
  • Foto van schrijverMe&We

Kies jouw keuzeWelk onderwerp ga ik kiezen voor de volgende blog denk ik bij mezelf. Aangezien ik deze maand veel keuzes heb gemaakt, kwam het thema “Kiezen” op mijn pad.


Keuzes maken dus…jij hebt er waarschijnlijk ook ervaring mee. Ik deel mijn verhaal over enkele keuzes in mijn leven. Ik was 18 en wilde - in tegenstelling tot de jaren ervoor - dolgraag iets studeren waar ik zelf voor koos, maar wat? Ik was sportief en geïnteresseerd in informatica, maar uit de “toekomsttesten” die we voorgeschoteld kregen in het zesde middelbaar, bleken de enige opties leerkracht of hotelmanager. Ik lesgeven? No way! En hotelmanager…welk hotel? Dus ik ging op zoek naar iets anders.


STUDIEKEUZE


Ik koos voor de uitdagende en avontuurlijke wereld van Defensie. En ik ben zo blij met deze keuze! Ik heb er immens veel geleerd op verschillende vlakken. Ik had het geluk heel veel opleidingen te mogen doen gaande van zwemredder en vrachtwagenchauffeur tot luchtverkeersleider en onderofficier in de financiële administratie. Toen Pieter en ik graag een gezin wilden stichten, kwam ik uit bij de studies gezinswetenschappen. En daar werd ik verliefd. Niet op iemand, maar wel op de inhoud van het vak relatiebemiddeling. Daar was de klik, dat was wat ik wilde doen in mijn leven. Koppels begeleiden in de uitdagingen die op hun pad komen.


TROUW


Pieter en ik zijn al 20 jaar een koppel. Toen hij me ten huwelijk vroeg wist ik onmiddellijk het antwoord. Hij had ervoor gekozen om het “ja-woord” te vieren met een speciale sprong die ons heel snel ons nieuwe leven inschoot. Het werd een parachutesprong. Ook hier zei ik onmiddellijk ja op! Kiezen lukt niet altijd zo vlot in mijn leven. Ik vergelijk namelijk graag dingen met elkaar. Wat is de beste prijs-kwaliteit? Ga ik wel tevreden zijn wanneer ik deze keuze maak? Wat als ik de “verkeerde” keuze maak? Kies ik voor Me-time of doe ik toch maar wat ik denk dat mijn partner, collega, familie,…graag zouden willen van me? Werk ik nog even door tot middernacht of kies ik voor een gezond slaapuur? Ga ik sporten of blijf ik lekker in de zetel zitten? Tijdens die parachutesprong was twijfelen geen optie. Op tijd de parachute openen zodat we helemaal in ons eentje onze reis konden verderzetten richting grond onder onze voeten. De landing was vrij “bumpy” en één maal uit een vliegtuig springen was genoeg, maar ik was heel zeker van mijn keuze om verder door het leven te springen met Pieter. Het voelt goed om zo zeker te zijn van een keuze ook al zijn er ook wel eens harde landingen in ons getrouwde leven. 😉


Soms weten we niet goed wat kiezen of is het alsof de keuze voor ons gemaakt wordt en we helemaal niets te kiezen hebben… Dat brengt me bij “toeval”. Bestaat dat of gebeuren dingen om een reden? Voor mij werkt dit laatste het best. En soms is dat hard! Na het verlies van ons eerste zoontje tijdens de zwangerschap kon ik niet meteen geloven dat dat om een reden gebeurde, maar later begreep ik dat het me heel veel geleerd heeft en dat het me gevormd heeft tot wie ik nu ben. Ik ben dankbaarder geworden voor het leven, ik ga anders om met mijn kinderen, we zijn door het verlies gegroeid in onze relatie en ik zie elke dag wel iets positiefs, hoe klein ook. Het heeft me in staat gesteld om te gaan met moeilijke momenten en een groeikans te zien. Ik ben me ervan bewust dat lieve mensen in mijn omgeving en een sterke basis zeker bijdragen tot deze keuze en levenswijze.


JAAP


Sommige mensen worden keer op keer geconfronteerd met moeilijke momenten, verlieservaringen en trauma’s. Wat maakt dat dit gebeurt? Is dat dan echt om een reden of is het toeval en heb je heel veel pech in je leven met deze gebeurtenissen? Ik ging verder op zoek en ontdekte een interview met Jaap Bressers. Hij raakte op z’n 21e verlamd na een sprong in de zee in Portugal. Ondanks deze ommeslag in zijn leven, heeft hij ervoor gekozen anderen te inspireren en introduceerde hij de Carlos-momentjes.


Tijdens het interview vertelt hij over zijn wens naar écht ontmoeten terwijl hij in het ziekenhuis ligt. Hij merkt dat zijn verzorgers hun werk doen, maar hem niet écht zien. Tot er iemand even naast hem komt zitten en zijn hand legt op dat plekje van zijn schouder waar hij nog kan voelen. Dat kleine gebaar betekent zoveel voor hem en dat heeft hem geïnspireerd om de wereld een stukje mooier te maken. Hij motiveert mensen iets te doen voor elkaar, al is het iets heel klein. Met iets heel klein kan je namelijk voor anderen iets groots betekenen. Lees er hier meer over. Hij heeft een keuze gemaakt en gaat verder op pad.TIPSTijdens mijn zoektocht naar de manier waarop je eenvoudiger kleine en grote keuzes kan maken in je leven, stootte ik op heel wat tips. Ik deel ze graag met jou. Sta jij voor een keuze momenteel? Hoe lang ben je hier al mee bezig? Hoe vaak denk je eraan op een dag? Hoeveel nachten heb je al liggen piekeren? Hoeveel keer heb je de verschillende opties al afgewogen tegen elkaar? Vraag je je af wat anderen ervan zullen vinden? Weet je niet of je het wel kan? Dit proces vraagt energie van je en je kan er heel moe van worden. Maak je klaar om te kiezen en lees verder. 😉


Begin bij het einde. Beeld je in dat je op een kruispunt staat en een weg wil kiezen. Maar welke? Waar wil je naartoe? Wat is de doorslaggevende factor die bepaalt welke weg je gaat nemen? Je bestemming! Die bepaalt of je naar links, naar rechts, rechtdoor of misschien wel terug wil gaan. Stel dat je twijfelt over een nieuwe job. Wat zoek je in een job? Waar heb je nood aan? Wat is voor jou belangrijk op dit moment? Wat zijn je drijfveren en kernwaarden? Maak van daaruit je keuze. Als je niet weet wat je in een job zoekt, is het moeilijk om het te vinden. Bedenk dus waar je heen wil en welke keuze daarbij past.

Kop of munt? Twijfel je tussen twee opties? Gewoon gooien en de keuze is gemaakt, toch? We maken het iets uitdagender! Probeer tijdens het gooien eens te voelen of je een bepaalde voorkeur hebt voor optie 1 of 2. Wat hoop je te zien? Dat ronde schijfje ligt daar nu te wachten op jouw reactie. Ben je blij met wat er op tafel ligt of had je toch liever de andere kant boven zien liggen? Wat maakt dat je blij bent of net niet? Dit kan veel zeggen over jouw keuze.


Zorg voor afwisseling, begeef je naar andere plekken, praat met andere mensen, dat voedt je intuïtie. Op een onverwacht moment kan je ineens zien waar je naar op zoek bent.


Test eens uit of je keuze realistisch en haalbaar zou kunnen zijn? Onderzoek het, praat erover, lees erover, doe kleine dingen in die richting om wat ervaring op te doen,… Durf ook te dromen, denk na over je idealen en verlies je in je fantasie.


Kies wat bij je past. Soms denk je dat er goede en foute keuzes zijn. Maar wat is goed en fout? Ga na welke keuze voor jou goed voelt. Gelukkig hebben niet alle keuzes te maken met levensbedreigende situaties. Daardoor ben je meestal in de mogelijkheid om te experimenteren en opnieuw te kiezen wanneer blijkt dat het voor jou geen goede keuze was.


Vraag iemand waar je je goed bij voelt eens te luisteren naar de verschillende opties die in je hoofd zitten. Vraag of hij of zij aandacht wil geven aan de schittering in je ogen of de gebaren die je maakt terwijl je vertelt. Na je verhaal kan je vragen wat die persoon heeft opgemerkt. Waren er dingen die opvielen wanneer je sprak over een bepaalde optie?


* Niet kiezen is ook een keuze *

 

Keuzeleer is geen vak op school. Het leven is onze leerschool, laat deze blog de keuze van het kiezen iets gemakkelijker maken.


Maak tijd voor jouw tijd

Mieke

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page