top of page
  • Foto van schrijverMe&We

Relatievakantie in het WielenhuisjePieter en ik hebben in ons 21-jarig bestaan al wat relatiezeeën doorzwommen. De ene keer bevonden we ons in rustig water en de andere keer werden we overspoeld door hoge golven. Steeds opnieuw voelde ik de behoefte om meer te weten te komen over hoe onze relatie eigenlijk werkt. Hoe maken we afspraken, op welke manier overleggen we, hoe doorstaan we ruzies, wat is de impact van verschillende (verlies)ervaringen in ons leven, hoe kunnen we persoonlijk én relationeel ontwikkelen,…?


Ik wilde zo graag begrijpen hoe ikzelf, Pieter en onze relatie in elkaar zat! Begrijpen is misschien een groot woord, maar ik had in ieder geval honger naar meer kennis. In mijn omgeving zag ik ook dat het beeld van de romantische relatie geen alledaags tafereel was en dat bevestigde me nog meer om op onderzoek uit te gaan.Wat maakt dat er toch conflicten zijn als je onvoorwaardelijk kiest voor elkaar?


Wat is het verschil tussen verliefd zijn en houden van?


Als er iets misloopt in de organisatie van de alledaagse dingen betekent dat dan dat je niet meer houdt van elkaar?

Hoe zit het met “je eigen ding kunnen doen” in een relatie?


Waarom kan ik zo doordrammen als het gaat over vertrouwen?

Waarom vullen we elkaar op bepaalde vlakken aan en stoten we op andere vlakken telkens tegen een harde muur?


Yes, hier wilde ik zoveel meer over weten en met plezier schreef ik me in voor opleidingen, lezingen en webinars die me meer kennis gaven over relaties. In deze blog geef ik enkele tips mee die werken voor Pieter en mezelf:


COMMUNICEER ZACHT

Uiteraard heb je de waarheid niet in pacht wanneer je opleidingen volgt waarbij je zoekt naar antwoorden. Maar het werkt wel om enkele (gespreks)technieken rijker te worden. Luister tijdens een discussie naar elkaars gelijk. Probeer respectvol weer te geven wat je ziet, voelt en nodig hebt om samen gelukkig verder te gaan. Lees er hier meer over.PLAN OM DE BEURT EEN DATE

Als Pieter me uitnodigt voor een date die hij heeft georganiseerd, verheug ik me erop om weer eens wat langer dan twee seconden in elkaars ogen te kijken. We maken dan écht tijd voor elkaar en praten over elkaar, onze relatie en dromen in plaats van de planning, de opvoeding van de kids of het werk. Wij houden het meest van een wandeling in het bos, maar je kan het zo klein of groot maken als je wil. Tien minuten bij jullie thuis aan tafel praten met elkaar of samen een weekendje weg. Doe wat past en waar jullie je goed bij voelen. Bij onze laatste date besloten we een uur vol te praten.


Dit waren de spelregels:


- Ieder krijgt om de beurt vijf minuten exclusieve spreektijd

- Onderbreek elkaar niet

- Spreek respectvol over elkaar

- Kies of je tijdens jouw beurt ingaat op wat je partner zei of vertel jouw eigen verhaal

- Kies zelf of jullie beginnen met een vraag of dat je gewoon vertelt wat in je op komt

- Mogelijke vragen

o Waar zie jij jezelf en ons binnen vijf jaar?

o Wat zijn jouw dromen?

o Hoe gaat het met jou?


Voor ons was het een uitdaging om elkaar te laten uitspreken, maar het resulteerde wel in een heel verhelderend gesprek.MAAK PLEZIER EN DANS

Het leven is een feest waarbij je zelf de slingers ophangt. Het hoeft niet altijd zo serieus te zijn. Lach eens met iets wat misloopt, neem elkaar vast en doe een dansje, knuffel elkaar, haal een grap uit met elkaar,… Lach!


Lees meer over humor in je relatie.ZEG JA TEGEN CONFLICT

We zeggen volop ja tegen conflict én we groeien steeds meer in de manier waarop dat conflict gevoerd wordt. Dit lukt lang niet altijd even goed, zeker niet wanneer de combinatie Me-time, We-time, Work-time helse vormen aanneemt, maar ik weet en voel dat het werkt om aan onze liefde te werken!


Een relatie vergt heel wat werk op verschillende vlakken. Je kan een relatie zien als een stoel die op vier poten staat. Als één van die poten beschadigd is of afbreekt, staat de stoel wankel. De vier pijlers in de relatie hebben allemaal aandacht nodig zodat de relatiestoel goed ondersteund blijft. Kijk eens naar deze vier pijlers:


PIJLER 1: HOUDEN VAN


De liefde die je voelt voor elkaar. Hetgeen je hart zegt over je gevoel voor de ander.PIJLER 2: ORGANISATIE VAN DE RELATIE


Met enkel houden van geraak je er niet wanneer je in relatie bent! Jullie gaan naast die liefde voor elkaar ook afspraken maken. Jullie stemmen af op welke manier huishoudelijke taken gedaan worden, kinderen opgevoed worden, wanneer familiebezoekjes plaatsvinden, hoe de combinatie gezin, werk en eigen tijd geregeld is,… Wanneer het botst op dit vlak, wil dat niet zeggen dat jullie niet meer houden van elkaar. Dan is het belangrijk om te werken aan jullie organisatorisch talent en daarover in gesprek te gaan.PIJLER 3: VERBINDING EN VRIJHEID


Hoe connecteren jullie? Vertrouwen jullie elkaar? Kunnen jullie je kwetsbaar opstellen en jullie zwaktes tonen aan elkaar? Steunen jullie elkaar? Op welke manier kunnen jullie geven en ontvangen in de relatie? Hoe zit het op vlak van affectie en intimiteit? Hoe laten jullie elkaar vrij? Kan je jezelf zijn in de relatie? Je verbonden voelen in een relatie is veel breder dan enkel focussen op jullie seksualiteitsbeleving.PIJLER 4: COMMUNICATIE


Op welke manier maken jullie elkaars noden duidelijk? Hoe ga je in conflict? Hoe maak je afspraken? Luisteren jullie naar elkaar? Communiceren over jullie liefde, de organisatie, verbinding en vrijheid in de relatie is belangrijk. Zo kom je te weten waar elkaars noden liggen, krijg je de kans elkaar beter te leren kennen en begrijpen en kunnen jullie relationeel groeien.Deze vier pijlers zijn allemaal vervat in een relatie. De eerste pijler "Houden van" laat die diepe liefde voor elkaar zien. We hebben allemaal onze eigen gewoonten en steeds opnieuw is het een oefening om de stoel stevig te houden wanneer er druk wordt gezet op de drie andere poten (organisatie, communicatie en verbinding/vrijheid). Daarom is het belangrijk om te investeren in alle pijlers zodat jullie relatiestoel stevig genoeg is om kleine beschadigingen te trotseren. Jullie kunnen deze beschadigingen samen bijwerken door jullie relatienoden op tijd aan te geven aan elkaar.


En nu echt aan het werk. ;-)


Hoe is het met jouw relatiestoel gesteld? Hoeveel scoren de vier pijlers op 10 en wat kan JIJ op elk vlak doen om een puntje hoger te geraken?
 

Wanneer je samen bewust op pad gaat naar een tevreden relatie, kan je jezelf én elkaar gelukkiger maken. Graag ondersteun ik partners hierin tijdens een relatievakantie in het Wielenhuisje. Deze vakantie is helemaal gericht op tijd voor jezelf én elkaar. Een paar weken voor de vakantie ga je alvast aan de slag met haalbare oefeningen op vlak van persoonlijke én relationele groei. Tijdens de vakantie kunnen we individueel en samen aan de slag gaan met thema’s naar jullie keuze. En wanneer nodig kan je na de vakantie nog verder rekenen op Me&We.


Meer blogs over communicatie, doorbreken van patronen in relaties, geven en ontvangen, positief zijn in relaties vind je op www.meandwe.be/blog. Graag hoor ik van je via facebook, instagram of info@meandwe.be. Op www.meandwe.be/relatievakantie vind je meer info over de relatievakanties.


Maak tijd voor jezelf en elkaar

Mieke

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page