top of page
Foto van schrijverMe&We

Ontmoet elkaar als chimpansee of schildpad



Voelt het soms alsof je de enige bent die investeert in de relatie? Lijkt het alsof de ander niet echt z’n best doet? Laten we deze blog eens beginnen met een gokje! In wat herken jij je het meest? In een chimpansee of in een schildpad? Uiterlijk hopelijk in een chimpansee. Maar hoe reageer jij wanneer de grond onder je voeten warm wordt? Hoe uit jij jezelf bij een meningsverschil of conflict? Ga je de ander dan claimen en steeds opnieuw jouw waarheid duidelijk maken? Of kruip je eerder in je schulp of schild in dit geval?


1. Welke liefdestaal spreken we?

2. Waar komt onze vermomming als chimpansee of schildpad vandaan?

3. Welke patronen spelen tussen chimpansees en schildpadden?

4. Hoe kunnen chimpansees en schildpadden door één deur gaan?




1. WELKE LIEFDESTAAL SPREKEN WE?


Als je beiden letterlijk een verschillende taal spreekt, kan je elkaar niet goed verstaan. Als je gemotiveerd bent, kan je elkaars taal beetje bij beetje leren begrijpen. Zo is dat ook in de taal van de liefde. In de verliefdheidsfase lijken we elkaars liefdestaal geweldig goed te begrijpen. Wanneer de relatie uitgebreid wordt met dagelijkse bezigheden zoals het huishouden, afspraken over de organisatie van het gezinsleven, de financiën, combinatie eigen tijd-gezin-werk,…dan kan het zijn dat die liefdestaal minder goed begrepen wordt.


Ben je bereid elkaars liefdestaal beter te leren kennen? We verdiepen ons in de wereld van onze conflicten als chimpansees en schildpadden.


Hoe reageert een chimpansee bij een conflict?


- Ik voel me niet begrepen, gezien of gehoord door jou.

- Ik ga aandacht vragen en jou claimen.

- Ik ga blijven praten en uitleggen wat ik ervan denk

- Ik blijf vragen stellen om je te doorgronden.

- Ik ga kritiek uiten en verwijten.

- Ik ga contact opeisen.

- Ik ga analyseren en doordrammen.


Hoe reageert de schildpad?


- Ik voel me niet begrepen, gezien of gehoord door jou.

- Ik verdedig me, maar als het te spannend wordt, wil ik de harmonie bewaren en trek ik me terug.

- Ik ontwijk het conflict.

- Ik stel het gesprek uit!

- Ik vlucht liever.

- Ik wil niet gekwetst worden.

- Ik ga relativeren.

- Ik klap dicht omwille van stress over de situatie.

- Ik praat niet over mijn emoties.


Doorheen hun verschillen zien we een gemeenschappelijke wens bij de chimpansee en de schildpad. Ze willen beiden hun best doen voor de relatie. Weliswaar ieder op hun – voor de ander onbegrijpelijke - manier.


Chimpansees willen de verbinding koste wat kost herstellen en schildpadden willen absoluut voorkomen dat de situatie escaleert. Ze spreken elkaars liefdestaal niet want wat de chimpansee ziet is telkens opnieuw een afwijzing door de schildpad die alweer zijn rug keert. De Chimpansee voelt zich dus weer alleen. De schildpad ziet alweer een verwijt wanneer de chimpansee voor de zoveelste keer over die moeilijke situatie praat en denkt “Ik doe het dus wéér niet goed”.



2. WAAR KOMT ONZE VERMOMMING ALS CHIMPANSEE OF SCHILDPAD VANDAAN?


Veel gedrag komt voort vanuit angst om:


- afgewezen te worden

- niet te voldoen aan wat de ander verwacht

- niet geliefd te zijn

- gecontroleerd te worden

- alleen te staan in dit leven

-


Deze angsten vergroten onze overlevingskansen. Nu we onszelf toch aan het vergelijken zijn met dieren... We zijn als mens laatbloeiers. Waar sommige van onze medebewoners op deze aardbol al meteen na de geboorte kunnen lopen of na enkele dagen vaarwel zeggen tegen moeder en vader, doen wij er iets langer over. Onze hersenen hebben zelfs 25 jaar nodig om volledig tot ontwikkeling te komen. En dan kan je jaren later nog twijfelen of dat wel echt gelukt is. 😉


We hebben vele jaren nodig om zelfstandig in het leven te staan en onze zorgfiguren hebben daardoor een grote taak te verrichten. Als baby en kind scannen we voortdurend de relatie met onze opvoeders.

“Zien ze ons? Zijn ze er voor ons? Kunnen we rekenen op hen?”


Als we niet bevestigd worden, gaat de sirene aan! Ons overlevingsmechanisme wordt geactiveerd en we gaan vechten, vluchten of bevriezen. Baby’s gaan huilen, kinderen die te weinig aandacht krijgen, kunnen zich terugtrekken of eisen de aandacht volledig op. Dit is hun manier om met pijnlijke momenten om te gaan. De kleine chimpanseetjes en schildpadjes worden geboren.


Ook als volwassenen scannen we nog steeds onze relaties.


“Beteken ik nog iets voor de ander? Hoort hij me nog? Vindt ze me nog goed?”


Wanneer het antwoord neen is, gaat het alarm weer af.


“Je wil aandacht, maar krijgt dat niet. Je reageert heftig in plaats van rustig te vertellen dat je nood hebt aan een momentje samen. De ander voelt zich tekort schieten en trekt zich teleurgesteld terug.”


Je verlangt beiden naar erkenning en bevestiging, maar dat blijft uit. Daarom blijft de een vechten voor aandacht en de ander blijft vluchten uit angst gekwetst te worden. Zo geraken jullie verstrikt in een patroon.



3. WELKE PATRONEN SPELEN TUSSEN CHIMPANSEES EN SCHILDPADDEN?


Ieder koppel spreekt uiteraard een eigen liefdestaal of dat nu chimpansees, schildpadees of een andere taal is. Afhankelijk van de situatie fungeer je de ene keer als chimp en de andere keer als schildpad. En uiteraard zijn er ook verschillende intensiteiten waarop mensen de chimpansee of schilpad in hen tot uiting laten komen. Ik neem de verschillende mengvormen even onder de loep:


Twee chimps


Ze proberen allebei de verbinding terug te zoeken, maar het spel van verwijten en verdedigen en andersom blijft maar duren. Doorheen de verwijten horen ze elkaar niet meer en blijft de nodige erkenning voor elkaar uit.


Chimpansee en schildpad


De ene vraagt aandacht en zoekt contact en de andere trekt zich terug. Er ontstaat een grote frustratie langs beide kanten, want het onbegrijpelijke gedrag van elkaar zorgt voor veel onrust.


Twee schildpadden


Beide partners spelen verstoppertje en niemand probeert de verbinding terug op te zoeken.


Ben je benieuwd of de verbinding terug hersteld kan worden?



4. HOE KUNNEN CHIMPANSEES EN SCHILDPADDEN DOOR 1 DEUR GAAN?



Afhankelijk van de maat van de schildpad, zou dat nog wel eens beter kunnen lukken dan je denkt. Als het gaat over communiceren, denken we aan enkele basistips:


- Praat vanuit “ik” i.p.v. “jij”

- Vermijd woorden zoals “altijd” en “nooit”

- Luister actief i.p.v. je gesprekspartner onderb(p)reken


Daarnaast kan je samen met je partner uitzoeken in welk dier je je het meest kan vinden. Wellicht begrijp je elkaars gedrag dan beter en weet je vanwaar het komt. Je kan leren hoe je je eigen aandeel in jullie dierentuintje kan veranderen.


Ode aan de schildpad


- Zie het gedrag van de chimpansee als zijn of haar overlevingsstrategie. Dat is zijn of haar manier om met moeilijke momenten om te gaan.

- Weet dat het verwijt van jouw lieftallige chimpansee een hunkering naar bevestiging kan zijn. Hoe belangrijk is hij of zij nog in jullie leven.

- Neem indien nodig even tijd om te kalmeren. Geef aan dat je die tijd nodig hebt om daarna rustig in gesprek te kunnen gaan.

- Zoek het contact met de ander terug op.

- Luister naar het verhaal van de ander.

- Spreek uit wat je wel of niet wil en wat jij nodig hebt om je goed te voelen rond deze situatie.



Ode aan de chimpansee


- Neem het terugtrekken van de schildpad niet als persoonlijke afwijzing. Het is de overlevingsstrategie die hij of zij meeneemt van vroegere ervaringen.

- Weet dat de schildpad wellicht angst heeft om niet te voldoen aan wat jij verlangt of angst heeft om gekwetst te worden door jouw waarheid.

- Kalmeer eerst en geef de ander de ruimte die hij of zij nodig heeft.

- Luister naar het verhaal van de ander.

- Vertel rustig wat je voelt en geef duidelijk aan wat je precies nodig hebt van de ander.



* Ontmoet elkaar zoals je bent, niet zoals je verwacht dat de ander is. *

 

Hoe reageer jij wanneer er een conflict ontstaat? Wanneer fungeer jij als chimpansee en wanneer als schildpad? Of trek jij altijd hetzelfde pak aan? En hoe reageert die (belangrijke) persoon in je leven bij conflicten?


Hopelijk begrijp je elkaars liefdestaal nu beter en kan je samen een nieuwe en unieke liefdestaal creëren overgoten met begrip, erkenning en bevestiging. Meer blogs over communicatie, doorbreken van patronen in relaties, geven en ontvangen, positief zijn in relaties vind je op www.meandwe.be/blog. Graag hoor ik van je via facebook, instagram of info@meandwe.be. Ik ben benieuwd hoe je me contacteert, in gorilla- of schildpadmodus?? 😉


Maak tijd voor jezelf en elkaar

Mieke

304 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page